Bivoks / Produksjon / onsdag, 20. januar, 2021

Resirkulering av bivoks

Tre prosesser:

  1. Vokskaker/skrellvoks smeltes om til blokkvoks. Dette skjer helst lokalt for å frakte minst mulig av honningrester, fôr-rester, bibrød, smitte osv. når voks skal videre til trinn 2. Prosessen er en litt grisete jobb, og innebefatter bruk av varmt kokende vann eller steam (kokhet vanndamp), gjerne i flere omganger for å få så rein blokkvoks som mulig. Alternativt som plan B er å gi voksrester til naboen/birøktervenn/lag som kan smelte og levere blokkvoks. Plan C er å sende/levere voksen her hos oss, vi behandler den og selger den tilbake som byggevoks til hjelp for biene.
  2. Voksen gjennomgår en steriliseringsprosess for å drepe sykdommer/smittestoff (Autoklavering). Voksen varmes opp til 120 grader i 30 minutter med 1 bar trykk og litt vann for å fordele varmen litt bedre.
  3. Deretter senkes temperaturen på voksen til ca. 75 grader, den klares (ureinheter bunnfaller) og voksen går gjennom en maskin og kommer ferdig kappet ut på andre siden klar for pakking.

Norsk Bivoks har som mål å bli store og effektive på punkt 2 og 3, men etter at stort behov for tjeneste på punkt 1 ble avdekket, har vi lovet å ta tak i den voksen også som står i fare for å bli kastet/gå tapt.